کتاب درمانی

یادگیری مطالب جدید در دوران سالمندی یکی از کلیدی ترین را های جلوگیری از آلزایمر می باشد که کتاب درمانی جز همین راه ها قرار گرفته است  اما از آنجا که سالمندان به صورت فردی و در منزل میلی به خواندن مطالب جدید ندارند ما در مرکز با استفاده از روش های ویژه ضمن اینکه اشتیاق به کتاب خوانی را تقویت می کنیم بر روی مسائلی همچون خلاقیت، گوش دادن فعال،حافظه،مشارکت و بهبود مهارت های اجتماعی را نیز تمرکز می نماییم.

کتاب‌درمانی (به آلمانیBibliotherapie) یکی از شیوه‌های درمانی است که با استفاده از فن کتاب خواندن انجام می‌شود. کودکان هنگام استفاده از کتاب، سه فرایند را تجربه می‌کنند: همانند سازی، درگیر شدن احساسات و یافتن راه‌حل مناسب. این روش درمان اگر به درستی انجام گیرد، سودهای بسیاری در پی دارد، از جمله تخلیهٔ احساسات، همانند سازی کودک با شخصیت داستان، فعال شدن تخیل کودک، تجربهٔ لحظه‌های شاد و تقویت تفکر مثبت. کتاب‌درمانی راهی مناسب برای کاهش فشارهای روحی و جسمی است که استفاده از آن در موارد ویژه پیشنهاد می‌شود.

کتاب‌درمانی چیست؟

کتاب‌درمانی “روان‌درمانی با استفاده از فن کتاب خواندن” است. اصطلاح “کتاب‌درمانی” از دو واژهٔ “بیبلیوس” به معنای کتاب و “تراپیا” به معنای درمان گرفته شده‌است. کارشناسان، این روش درمانی را در حوزه‌های مختلف گسترش داده‌‌اند و می‌کوشند تا از این شیوه که به نظر می‌رسد کم و بیش فراموش شده‌است، برای درمان بسیاری از اختلالات روانی و جسمی نه تنها کودکان، بلکه بزرگسالان نیز بهره ببرند.

کتاب درمانی می تواند با انجام اهداف زیر اجرا گردد

  • بازگویی دوباره داستان

  • گفت و گوی عمیق تر درباره داستان (برای نمونه می توان  درباره کارهای درست و غلط شخصیت های اصلی، ضعف و قوت آن ها، درباره اصول اخلاقی و قوانین  بیشتر گفت و گو کرد).

  • فعالیت های هنری (صحنه هایی از داستان را تصویرگری کنند، با استفاده از کلاژ عکس و روزنامه تصویرهایی از داستان را بازنمایی کنند).

  • نوشتن خلاق (برای نمونه داستان را به شکل دیگری بازنویسی کنند، ‌تصمیم های شخصیت های داستان را تجزیه و تحلیل کنند).

  • نمایش خلاق (نقش بازی کنند، و یا با ساختن عروسک های داستان، آن را به شکل نمایش عروسکی اجرا کنند).