مراقبت دهان و دندان در سالمندان

مراقبت دهان و دندان در سالمندان به علت  ایجاد دندان­های مصنوعی در این دوره بسیار اهمیت بالایی دارد .

مراقبت دهان و دندان در سالمندان

دندان های مصنوعی نیز مانند طبیعی نیازمند مسواک زدن و مراقبت هستند. اگر دندان مصنوعی تمیز نشود، ممکن است باعث ایجاد عفونت های مختلف، مانند «برفک دهان» شود.

بهداشت دهان و دندان‌های مصنوعی متحرک: پس از هر وعده غذا بایستی دندان‌های مصنوعی را از دهان خارج نموده و با آب ولرم شستشو داده همچنین با استفاده از آب ولرم حاوی مقدار کمی نمک، دهان نیز باید شستشو داده شود.

 هنگام شب دندان‌های مصنوعی را از دهان خارج و در یک ظرف درب دار محتوی آب قرار دهید. برای جلوگیری از جمع شدن زنگ یا جرم روی دندان مصنوعی به اندازه یک قاشق مربا خوری وایتکس در ظرف فوق بریزید و صبح آنرا به خوبی بشویید ( دقت شود این توصیه شامل پلاک‌های دندانی که قسمتی از آن با فلز ساخته شده باشد نمی شود ) .دندانهای مصنوعی و دهان افرادی که از آن استفاده می کنند بایستی حداقل سالی یکبار توسط دندانپزشک مورد معاینه قرار گرفته و در صورت لزوم اصلاحات لازم انجام و نسبت به تعویض آن اقدام شود.

بهداشت دهان و دندان در سالمندان

یکی از علت های بوی بد دهان رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است.حداقل هر ۶-۱۲ ماه یک بار به دندان پزشک مراجعه کنید حتی اگر مشکلی ندارید.هر زخمی در دهان را جدی بگیرید و به دندانپزشک مراجعه کنید.
سلامتی دندان ها در سلامتی سایر قسمت های بدن مؤثر است  بیماری های دهان و دندان قابل پیشگیری است. دندان مصنوعی در هوا خشک می شود و در آب داغ خراب خواهد شد، بهترین زمان مسواک زدن حدود ۲۰ دقیقه پس از صرف هر وعده غذا و قبل از خواب می ­باشد.

طریقه صحیح مسواک زدن برای مراقبت دهان و دندان در سالمندان

قرار دادن مسواک به طور مایل در محل اتصال لثه و دندان برای سطح بیرونی و داخلی دندان حرکت دادن مسواک به صورت جاروب کردن از سمت لثه به طرف لبه دندان و تکرار آن به جلو و عقب بردن مسواک روی سطح جونده دندان با کمی فشار روی این سطح. قرار دادن مسواک به صورت عمودی روی لثه و سطح داخلی دندان های جلو و حرکت دادن آن به سمت لبه دندان­ها.

تمیز کردن دندان روکش شده، دندان کاشته شده یا دندان مصنوعی نیز مانند دندان های طبیعی لازم است. اما نخ کشیدن ومسواک زدن این دندان ها باید با دقت و توجه بیشتری انجام شود زیرا احتمال گیر کردن خرده های غذا در بین این دندان ها بیشتر است.

سلامت دهان در  سالمندان مبتلا به آلزایمر

معمولا افراد دارای آلزایمر نمی توانند درد خود را مطرح و توصیف کنند علایم زیر معمولا در هنگام مشکلات دهان بوجود می آید:.

  •  امتناع از غذا خوردن

  • افزایش بی قراری ، داد و فریاد

  •  اختلال خواب

  •  امتناع از گذاشتن دست دندان

  • خودداری از انجام فعالیتهای روزانه

  • بروز رفتارهای پرخاشگرانه

نوشته توسط سارا سرمدی 

منابع : سایت مرکز تاف

کتاب مراقبت های سالمندی